Tussentijds de rentevaste periode aanpassen?

​Is de huidige rente lager dan de rente die je op dit moment betaalt, dan kan het interessant zijn om de rentevaste periode tussentijds om te zetten. Bij veel geldverstrekkers is er een keuzes tussen renteomzetting inclusief het betalen van een boete óf de keuze voor rentemiddeling. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? Dat vertellen we je hier.

Bij het afsluiten van de hypotheek spreek je met de geldverstrekker een rentevaste periode af. Je bent gedurende die periode verzekerd van de rente die bij deze rentevaste periode hoort. Door te kiezen voor een langere rentevaste periode, heb je geen last van een stijgende marktrente. Maar je profiteert ook niet wanneer de rente daalt.

Steeds meer geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan. Hierbij betaal je geen boete, maar wordt de boete uitgespreid door middel van een opslag op de nieuwe hypotheekrente. Dit betekent dat je nieuwe rente lager wordt dan de rente die je nu betaalt. Echter is de rente wel hoger in vergelijking tot keuze voor een renteomzetting, inclusief het betalen van een boete.

Bij het afsluiten van de hypotheek heb je met de geldverstrekker afgesproken dat je een bepaald rentepercentage voor een bepaalde tijd betaalt. Op basis van deze afspraak is de bank ook verplichtingen aangegaan. Los je (extra) af of breek je de rentevaste periode tussentijds af? Dan krijgt de bank over de resterende looptijd van de rentevaste periode niet meer de verwachte rente-inkomsten. Met de boeteregeling compenseren de banken dit  verlies aan rente-inkomsten.

De hoogte van de boete is afhankelijk van verschillende  factoren, zoals de huidige rente en de resterende looptijd van de huidige rentevaste periode. De boete de je betaalt is meestal fiscaal aftrekbaar.
Bij dit adviessoort inventariseren we alleen de relevante informatie met betrekking tot de rentevaste periode. Waarbij we ook kijken of je de extra kosten aan boete en advieskosten ook terugverdient binnen de resterende rentevaste periode. Wil je dat we de hypotheek breder bekijken, kijk dan bij één van de andere adviessoorten, zoals bijvoorbeeld omzetting.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. In een gratis oriënterend gesprek kunnen we de mogelijkheden van onze dienstverlening met je bespreken.

Zelfstandig advies

  • De hoogste korting op advies
  • Zelfstandig de inventarisatiefase door
  • Adviesgesprek via videochat of telefoon, waar en wanneer jou uitkomt

Aanvragen

Geholpen advies

  • Korting op je advies
  • Beperkte ondersteuning door onze adviseurs
  • Adviesgesprek via videochat of telefoon, waar en wanneer jou uitkomt

Aanvragen

Volledig ondersteund advies

  • Volledig ondersteund advies
  • Mogelijkheid om alle documenten per post te sturen
  • Adviesgesprek op kantoor of via videochat of via telefoon

Aanvragen