Beleggingshypotheek

C shutterstock_191081627.jpg
  • Aflossing van de hypotheek met de waarde van de beleggingsverzekering of de beleggingsrekening
  • Flexibele inleg
  • Je kunt eventueel profiteren van de hypotheekrenteaftrek

Deze hypotheek is alleen van toepassing op bestaande beleggingshypotheken. Lopende beleggingshypotheken kunnen nog verpand worden of fiscaal worden voortgezet naar een spaarhypotheek.

Bij een beleggingshypotheek los je niet direct af op de hypotheek. Je belegt om aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal je hypotheek af te lossen. Beleggen doe je via een levensverzekering of een beleggingsrekening. Over de lening betaal je periodiek rente. Daarnaast leg je geld in op een levensverzekering of een beleggingsrekening. Op de einddatum los je je hypotheek helemaal af met de opgebouwde waarde van de beleggingen.
Sluit je een nieuwe hypotheek na 1 januari 2013? Dan heb je alleen de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Had je op 31 december 2012 al een beleggingshypotheek? Dan behoud je de hypotheekrenteaftrek.

Inleg in de beleggingshypotheek
Je mag zelf kiezen hoeveel en wanneer je inlegt op de beleggingsrekening. Je bent niet verplicht om iedere maand een vast bedrag in te leggen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een eenmalige inleg.

Rendement beleggingsrekening
Het rendement van een beleggingsrekening staat niet vast. Dit product heeft in vergelijking tot andere hypotheken een hoog risico. Je hebt kans op een hoger rendement, maar er is ook het risico dat je beleggingen aan het einde van de looptijd niet voldoende waard zijn om de hypotheek helemaal af te lossen.
Om er zeker van te zijn dat je hypotheek bij overlijden wordt afgelost, kun je naast je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.