Tips bij de aankoop van een huis

 • Oriënteer je goed. Bereken hoeveel maandlasten je budgettair kunt dragen en bereken op basis daarvan hoe hoog de maximale hypotheeksom is.
 • Het loont de moeite om de tarieven van makelaars, notarissen en van taxateurs met elkaar te vergelijken. Er zijn soms behoorlijke prijsvoordelen te behalen.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een (eerste) huis?

Het kopen van een (eerste) huis doe je niet zomaar. Daar komt best wat bij kijken. Niet alleen het vinden van het juiste huis, maar ook het regelen van de hypotheek vraagt aandacht. Weet je hoeveel geld je kunt lenen? En welke hypotheek past bij jouw situatie?

Eerst op huizenjacht of toch eerst de hypotheek regelen?
Het is verstandig dat je weet wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen voordat je op zoek gaat naar een huis. Je kunt dan gerichter zoeken naar een woning en het voorkomt teleurstellingen achteraf. 

Maximale hypotheek
Hoeveel je maximaal kunt lenen is afhankelijk van je inkomen, spaargeld, leeftijd, financiële verplichtingen en de rentestand op het ogenblik dat je de hypotheek aanvraagt.

Stap voor stap een huis kopenOriënteer jezelf goed voordat je huizen gaat bezichtigen
Laat je goed informeren, overleg met anderen die al een huis gekocht hebben en bezoek internetsites over de mogelijkheden van een hypotheek.

Kijk hier voor onze actuele renteoverzichten.

 

 

Onderhandeling met verkoper en/of makelaar
Als je de woning van je dromen gevonden hebt, moet je met de eigenaar overeenstemming bereiken over de voorwaarden waarop jij de woning kunt kopen. Let op dat je niet alleen onderhandelt over de prijs, maar denk ook aan zaken als de datum van aanvaarding, ontbindende voorwaarden en het wel of niet stellen van een bankgarantie. Zorg ervoor dat je het bod steeds volledig overbrengt.
Als je telefonisch onderhandelt is het verstandig om na het gesprek een e-mail te sturen met daarin de voorwaarden van het bod. Het is niet ongebruikelijk om een ontbindende voorwaarden op te nemen voor het geval je de hypotheek niet rond krijgt. Ook het niet krijgen van Nationale Hypotheek Garantie kun je laten opnemen als ontbindende voorwaarde.

De koopovereenkomst
De koop wordt vastgelegd in een koopovereenkomst. Dit wordt ook nog wel eens de 'voorlopige koopovereenkomst' genoemd. Let op! Er is niets voorlopigs aan de koopovereenkomst. Het is slechts een 'voorloper' op de notariële akte. De koopovereenkomst wordt meestal opgesteld door de makelaar. Als er geen makelaar bij betrokken is, kan de notaris ook een koopovereenkomst opstellen. Na ondertekening van de overeenkomst heb je 3 dagen bedenktijd en kun je zonder gevolgen van de koop afzien. Wil je na die tijd de koop nog annuleren, dan moet je meestal 10% van de koopsom als boete betalen, tenzij je een beroep kunt doen op de ontbindende voorwaarden.

Houd de termijnen goed in de gaten
In de koopovereenkomst wordt een aantal belangrijke data genoemd. Te weten: de datum waarop de ontbindende voorwaarden verlopen, de datum waarop je (mogelijk) een bankgarantie moet stellen en de datum waarop je uiterlijk naar de notaris moet om de akte te tekenen. Het is belangrijk dat je op de datum waarop de ontbindende voorwaarden verlopen een toezegging hebt dat de hypotheek rond komt.
Lever na het tekenen van de hypotheekofferte zo snel mogelijk alle gevraagde documenten in, zodat het dossier door de geldverstrekker tijdig naar de notaris kan worden gestuurd.

Hypotheek zoeken
Welke hypotheek past het beste bij je? Wat worden de maandlasten? En wat gebeurd er eigenlijk bij arbeidsongeschiktheid? Of bij overlijden?
Speciaal voor mensen die (voor het eerst) een huis kopen heeft Poliservice advies op afstand ontwikkelt via videochat. Je wordt van A tot Z geholpen met jouw hypotheek. Onze adviseurs zorgen ervoor dat de hypotheek aansluit bij jouw situatie en helpen je met het maken van de juiste keuzes.

Hypotheek afsluiten
Poliservice vraagt een offerte voor je aan bij een geldverstrekker, zoals een bank. Na het accepteren van de offerte wil de geldverstrekker (bewijs)documenten ontvangen zoals loonstrook, werkgeversverklaring en een taxatierapport. Als alle documenten zijn verzameld en geaccordeerd, stuurt de geldverstrekker het dossier naar de door jouw gekozen notaris. De notaris regelt de geldstroom. Hij ontvangt van de geldverstrekker het hypotheekbedrag en betaalt hiermee de koopsom aan de verkoper. Eventueel voldoet de notaris ook de taxatiekosten uit het hypotheekbedrag. De notaris zorgt ook dat de eigendoms- en hypotheekakte worden bijgeschreven in de openbare registers van het Kadaster.

Zelfstandig advies

 • De hoogste korting op advies
 • Zelfstandig de inventarisatiefase door
 • Adviesgesprek via videochat of telefoon, waar en wanneer jou uitkomt

Aanvragen

Geholpen advies

 • Korting op je advies
 • Beperkte ondersteuning door onze adviseurs
 • Adviesgesprek via videochat of telefoon, waar en wanneer jou uitkomt

Aanvragen

Volledig ondersteund advies

 • Volledig ondersteund advies
 • Mogelijkheid om alle documenten per post te sturen
 • Adviesgesprek op kantoor of via videochat of via telefoon

Aanvragen