Vervallen van de tijdklemmen op de kapitaalverzekering eigen woning

Per 1 april 2017 vervalt de minimale duur voor premiebetaling (de tijdklem) voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Dit kan betekenen dat je meer flexibiliteit en ruimte krijgt om te plannen wanneer het beste moment is om het opgebouwde kapitaal af te lossen op de eigenwoningschuld.

In aanmerking komen voor vrijstelling
De voorwaarde dat minimaal 15 of 20 jaar premie moet zijn betaald voor toepassing van de vrijstelling voor de KEW vervalt. De lage vrijstelling van € 36.900 bij 15 jaar premiebetaling komt hiermee ook te vervallen. Om in aanmerking te komen voor de hoge vrijstelling van € 162.500 is dan voldoende dat gedurende de hele looptijd jaarlijks premies zijn voldaan binnen de geldende bandbreedte van 1:10. Voorwaarde blijft wel dat de uitkering moet worden gebruikt voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Afkopen?
Vanaf 1 april is het mogelijk om je KEW af te kopen. Het is niet altijd verstandig om de verzekering af te kopen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en er dient rekening te worden gehouden met de fiscale gevolgen van afkoop. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat bij deze verzekeringen de kosten aan het begin van de looptijd vallen en de opbouw van vermogen en het rendement pas na de eerste jaren volgt.

Het vervallen van de tijdsklemmen geldt ook voor de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW).

Meer weten over wat dit voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!